Blogi

Snapchat vs. Instagram Stories – kumpi on parempi?

elokuu 27, 2016
Jaa ystävälle 💙

HUOM! Postaus on julkaistu alun perin 27.8.2016 Kalenterikarju 2.0 -blogissa.

Elokuun alussa jouduin hieraisemaan silmiäni Twitter-feediä selatessani. Instagram julkisti nimittäin 2.8. blogissaan, että se aikoo lanseerata Instagramiin uuden ominaisuuden, joka kantaa nimeä Stories eli tarinat. Kuulostaako tutulta? Kyllä – ihan niinku snäppi hei! Forbes uutisoi jo vuonna 2013 Mark Zuckerbergin kolossaalisen Facebookin yrityksestä ostaa Evan Spiegelin pikaviestipalvelu Snapchat peräti 3 miljardilla dollarilla. Spiegelillä oli kuitenkin munaa sanoa tarjoukselle ei. Poor Marky boy!

Instagram Stories julkaistiin virallisesti Suomessa pari päivää sitten, mutta oma päivitykseni alkoi toimia vasta eilen. Tähän postaukseen olen kerännyt ensimmäisiä ajatuksiani Instagram Storiesin suhteesta Snapchatiin. (Taustaksi: Olen snäpännyt aktiivisesti vuoden verran. MyStoryani katselee päivittäin 3500-5000 ihmistä. Instagram Storiesin ekan päivän eka stoori keräsi eilen 1200 katselukertaa. Voit seurata minua Instagramissa täällä ja Snapchatissa täällä. PS. Tänään lauantaina 27. elokuuta kannattaa vilkaista ainakin Instagram Storiesiani, jossa muutama kätevä vinkki astetta inspiroivampaan itseilmaisuun.)

social-lg

SNAPCHAT

+ Muistot. Vielä muutama päivä sitten en olisi puhunut yhtä innostuneesti Muistot-toiminnon puolesta. Mutta. Snacphatin Muistot on loistava toiminto – ei tosin sen alkuperäisen tarkoituksen vuoksi (Muistoilla käyttäjä voi lisätä omia vanhoja kuviaan – kröhöm, muistoja – MyStoryynsa ilman aikarajoja). Myös Instagram Storiesissa kuvien lisääminen kuvakirjastosta toki onnistuu, mutta vain sellaisten, jotka on tallennettu kameran rullaan viimeisen 24 tunnin aikana.

+ Bitmojit, geofiltterit ja tarrat. Itse en välitä näitä paljoakaan käyttää, mutta edellä luetellut piristävät usein mukavasti muiden snäppääjien maisseja (=MyStoryja). Ja hei, onhan se nyt hauskaa pelleillä koirafiltteri naamassa samalla kun on laittanut yksisarvistarran seuraamaan omaa päänliikettä, geofiltteri näyttää sateenkaaren Oulunkylässä ja video on käännetty toistamaan itseään takaperin.

+ Vaihtuvat tehosteet. Snäppi muuttuu koko ajan. On erilaisia sponsoroituja linssejä (esim. Peanuts-elokuva) ja vaihtuvia tehosteita (eli niitä useimmiten kasvoihin kiinnitettäviä filttereitä). Vaihtelu virkistää!

+ “Anonymiteetti”. Snäpissä et voi tietää kuka sinua seuraavan nimimerkin taakse kätkeytyy, mikäli et tiedä kuka nimimerkin takaa löytyy tai et seuraa häntä. Minusta on kutkuttavampaa, etten oikeastaan tiedä, keitä seuraajani ovat – tosin sen tiedän, että suurin osa heistä ei ole perheenjäseniäni tai ystäviäni.

+ Snapchat on sosiaalisempi. Nurinkurista mutta totta – ainakin toistaiseksi. Snapchatin kautta olen tutustunut ja tavannut IRL ihmisiä enemmän kuin minkään muun somen kautta. Tämä johtuu siitä, että snäppiin on sisäänrakennettu tietynlainen intiimiys. Voi toki olla, että Instagram Storiesin myötä ihmiset alkavat kommentoimaan enemmän stooreja ja sitä kautta kommunikoimaan myös directillä.

+- Ensikäyttäjälle vaikea käyttää. No. Ehkä? Mutta toisaalta: entäs sitten?

– Palkintokaappi, kaveri-emojit ja muut turhat toiminnot. Kyllä. Snäpissä on paljon turhia toimintoja. En minä tee mitään sillä tiedolla, minkälaisia minun ja ystäväni kaveri-emojit ovat.

– Uudistettu tekstitoiminto. Snapchat päivitti tekstitoimintonsa alkuvuodesta. Tämän seurauksena tekstiä ei saa enää videoihin ja kuviin yhtä paljon, mikä ainakin itseäni korpeaa. Toisaalta tämän voi ohittaa Muistot-toimintoa hyödyntämällä eli laittamalla vaikkapa screenshotin iPhonen Muistiinpanot-sovelluksen tekstistä.

– Liikaa huonoja tehosteita. Kannattaako määrästä valittaa? Ehkä ei. Mutta laatuun voisi panostaa. Instant-klassikkostatuksen ovat mielestäni ansainneet vasta söpöilevä koiranaama ja sateenkaariyrjö. Kansa vaatii parempia tehosteita!

Instagram Stories

INSTAGRAM STORIES

+ UI (User interface). Mikäli puhutaan käytettävyydestä, pitää ensikäyttäjä todennäköisesti enemmän Instagram Storiesista. Kyllähän tätä nyt on helpompi käyttää (lue: Instagram Storiesissa on snäppiä vähemmän ominaisuuksia).

+ Instagram säästää aikaa. Instagram on ymmärtänyt sen, mitä muut somet eivät ole: se yrittää aktiivisesti auttaa käyttäjiään säästämään aikaa. Instagramin linkitetyt käyttäjätilit olivat jokaiselle yritystili(e)n ja yksityistili(e)n välillä sukkuloivalle kuin jumalan armahdus. PRO TIP: Mikäli organisaatiosi ei ole lähtenyt Snapchatiin, vie se sen sijaan Instagram Storiesiin, jossa sinulla on yhteisö jo valmiina.

+ Stoorien pituudet selkeästi näkyvillä. Snapchatin MyStory oli ennen mahtava. Miksikö? Siksi, koska se ilmoitti kuinka monta sekuntia katsottavaa MyStorya oli jäljellä. Instagram tekee tämän vielä paremmin: yläreunan palkit näyttävät sekä keston että stoorien määrän. Lisäksi se antaa käyttäjän liikkua takaisin päin stooreissa ilman, että käyttäjän pitäisi katsoa koko stoori alusta alkaen. Neroa!

+ Liikkuminen eri stoorien välillä. Stooreja voi skipata snäpin tapaan täpäyttämällä ruutua. Seuraavan henkilön stooriin pääsee swaippaamalla oikealta vasemmalle. Stoorista takaisin Instagramiin pääsee pyyhkäisemällä ylhäältä alaspäin. Kätevää, eikö?

+ Käyttäjänimen vaihtaminen. Sekä Snapchatissa että Instagram Storiesissa on erikseen käyttäjätunnus ja näyttönimi. Snapchatissa ensiksi mainittua ei voi muuttaa – jos haluat muuttaa käyttäjänimesi, joudut luomaan uuden tilin. Instagramissa käyttäjänimen voi vaihtaa.

+ Piirtäminen. Instagram Stories mahdollistaa piirtimen pistekokoon muuttamisen, mikä on ehdoton plussa. Hohtava piirtotyökalu ei saa tosin minua innostumaan. Ehdottomasti paremmat työkalut piirtämiseen kuitenkin kuin snäpissä.

+- Tilien löytäminen. Snapchatissa useimmille harmaita hiuksia varsinkin aluksi saattaa herättää se, että toisten käyttäjien ja kiinnostavien sisällöntekijöiden löytäminen on haastavaa. Ensikäyttäjälle Instagram Stories tarjoaa helpommat lähtökohdat, sillä palvelu ehdottaa muita käyttäjiä ja Facebook-kavereita. Toki Snapchatkin ehdottaa uusia seurattavia – sillä oletuksella, että he löytyvät puhelimesi osoitekirjasta. Itse kyllä pidän snäppiin liittyvästä mystisyydestä, joka tietyllä tapaa pakottaa käyttäjän olemaan aktiivisempi yhteisön jäsen.

+- Muistot. Snäpin muistot vievät pidemmän korren yhteisön rakentamisen ja seuraajien aktivoinnin suhteen, mutta Instagram Storiesissa voi jälkikäsitellä Muistot-kuvia lisäämällä filtterin, piirtämällä ja/tai kirjoittamalla vielä päälle. Toisin kuin snäpissä Instagram Storiesin vanhoissa kuvissa ei ikävä kyllä ole valkoisia reunoja tai muutakaan, mikä erottaisi tuoreet kuvat muista vuorokauden aikana otetuista kuvista.

– Tekstiominaisuudet. Pakollinen tekstin keskitys ja vain yksi fonttivaihtoehto eivät saa minua hirveän innostuneeksi. Joo, tekstiä saa enemmän, mutta mitä sillä tiedolla tekee, jos kuvien pituutta ei voi säätää tai stooria hidastaa pidemmäksi, että tekstin ehtisi lukeakin? Plussat kuitenkin kotiin siitä, että valkoisessa tekstissä on drop shadow, mikä mahdollistaa tekstin lukemisen valkoistakin taustaa vasten.

– Kuvan pituutta ei voi säätää. Siis oikeasti mikä järki tässä on? Ei jatkoon.

– Ei screenshot-mahdollisuutta. Snäppikulttuurissa screenshottaamista käytetään moneen eri tarkoitukseen. Usein sitä hyödynnetään mielipiteen kysymiseen (esim. “ota screenshot, jos tykkäät enemmän kissoista kuin koirista“), mutta sitä käytetään myös tykkäämisen ilmaisemiseen (eli kuten Instagramissa kuvasta likettämiseen) ja promoamiseen (esim. “ota itsellesi talteen kuva tästä alekoodista/ohjeesta ja osallistu skabaan“). Linkkien jakaminen tekstinä taas ei toimi kummassakaan kauhean hyvin – tosin Instagram Storiesissa voi muita käyttäjiä kehottaa menemään klikkaamaan biosta löytyvää linkkiä.

– Instagram ei tunnu intiimiltä. Miten tämän nyt muotoilisi? No, instassa seuraat todennäköisesti useampaa eri tiliä kuin snäpissä. Itse suhtaudun hieman epäilevästi siihen, kuinka Instagram Storiesit tulevat näkymään jatkossa, jos leikitään ajatusleikkiä, että kaikki seuraamani 1328 tiliä alkaisivat tehdä stooreja.

– Keskusteleminen directissä. En tiedä onko kyseessä bugi, mutta ainakin itselläni keskustelu, johon on tullut uusi viesti ei automaattisesti nouse ylimmäiseksi. Voin sanoa, että on aika ärsyttävää yrittää kaivaa jotakin tiettyä viestiketjua satojen viestiketjujen joukosta. Lisäksi Instagramissa keskustelut jäävät talteen, vaikka itse stoorit haihtuvatkin 24 tunnin kuluessa. Monille tämä voi olla mukava asia, mutta itse pidän enemmän siitä, että viestit katoavat. Snapchatin eduksi on luettava se, että käyttäjä voi itse päättää tallentaako keskustelun klikkaamalla yksärin (=yksityisviestin) tekstin tai kuvan tallennetuksi vai ei.

– Undo-toiminto. Piirtäessä kuvan tai videon päälle toiminnon peruuttaminen onnistuu vain muutaman painalluksen verran kun taas Snapchatissa koko piirretyn kuvan saa jälkikäteen kumitettua.

– Heikosti ominaisuuksia. Toistaiseksi ominaisuuksia on Snapchatiin verraten vähän. Palvelu on haluttu selkeästi pitää simppelimpänä ja mikäpä siinä. Itse pidän snäpin valinnan mahdollisuuksista.

– Jumittaminen. Jep. Lagaa ja pahasti. Esimerkiksi kuvia ottaessa – ja varsinkin jos käyttää salamaa – kuvan ottamiseen saattaa kulua jopa reilu sekunti. Not good. Myöskään stoorien katsominen ei aina suju jumittamatta.Instagram-Stories

YHTEENVETO ELI KUMPI VIE VOITON?

Owen Williams kirjoitti The Next Webin jutussaan, että Instagram Stories on parempi versio Snapchatista siksi, että aikuisetkin osaavat käyttää sitä ja koska siellä on sense of community. Olen eri mieltä Owenin kanssa snäpin yhteisöllisyydestä, sillä oman kokemukseni mukaan Snapchat on onnistunut siinä, missä niin moni muu some on epäonnistunut: se on pystynyt edesauttamaan syvempien ystävyyssuhteiden syntymistä. Uusien ystävyyssuhteiden rakentaminen ei ole mitenkään itsestään selvä asia – varsinkaan 27-vuotiaalle aikuiselle ihmiselle – mutta oman kokemukseni mukaan snäppi on tässä suhteessa ylivoimainen. Totta kai minäkin olen tutustunut uusiin ihmisiin Twitterissä ja Instagramissakin, mutta toistaiseksi tutustuminen näissä palveluissa on jäänyt miltei järjestään pintapuoliseksi. Oman yhteisön luominen muiden snäppääjien kanssa on siis aivan itsestä kiinni – laiskempi somettaja (lue: Owen Williams) tosin haluaa sälyttää syyn palvelun niskoille. Se, etteivät aikuiset osaa käyttää snäppiä pitänee kyllä varmasti paikkansa. Useat varttuneemmat kansalaiset eivät tosin osaa käyttää Facebookiakaan saati sitten Instagramia, joten eipä tuo ihme ole. Karkeistaen voisikin tokaista, että Instagram Stories on tarkoitettu senioreille kun taas Snapchat on täsmäpalvelu milleniaaleille.

On myös hyvä muistaa, että ainakin toistaiseksi snäppääminen ja instaaminen ovat kaksi aivan eri asiaa ja instaajat ja snäppääjät ovat käytännössä kaksi eri heimoa. Karrikoidusti instaajat ovat esteettisen taitavia harkittujen kuvakompositioiden ikuistajia – valokuvaajia, jotka rakentavat täydellistä fiidiään kuin Iisakin kirkkoa. Snäppääjät taas ovat oman elämänsä chat-juontajia – rosoista carpe diemiä ja perusarjesta pieniä asioita löytäviä hetken lapsia. Kiinnostavat instaajat eivät ole kovinkaan usein kaksisia snäppääjiä ja vastoin päin (joo, toki on niitäkin, jotka hanskaavat molemmat).

Lisäksi palvelun paremmuuteen vaikuttaa mielikuvat. Instagramin viehätystä viimeisen vuoden aikana on omasta mielestäni selkeästi nakertanut uusi algoritmi, jonka vuoksi kuvat eivät näy fiidissä kronologisesti. En ole myöskään erityisen haltioissani siitä, että fiidini noin joka viides kuva on mainos. Tai siitä, että uusi siististi cool logo näyttää Durex-kondomipaketilta. Sekin tieto, että Instagramin omistaa Facebook, joka käytännössä kopioi Snapchatin ei ainakaan lisää symppispisteitä palvelua kohtaan. Lähtökohtaisesti brändiarvo on mielestäni kaikin tavoin snäpin puolella.

Kumpi palveluista on sitten lopulta parempi? No, ei oikeastaan kumpikaan. Riippuu nimittäin täysin siitä, mihin tarkoitukseen sovellusta haluaa käyttää. Itselleni Instagram Stories tuntuu huonommalta vaihtoehdolta, sillä siinä on vähemmän ominaisuuksia. Lisäksi minulla on jo yleisö ja yhteisö Snapchatissa (ja oma erilainen yhteisö Instagramissa). Organisaatioille ja niille, jotka kokevat snäpin turhan monimutkaiseksi Instagram Stories tarjoaa oivallisen ponnahduslaudan matalakynnyksisen videosisällön luomiseen.

KUMPI SINUSTA ON PAREMPI JA MINKÄ TAKIA? KOMMENTOI!

Jaa ystävälle 💙

You Might Also Like