Viisi elokuvavinkkiä Rakkautta & Anarkiaa 2016 -festareille

Avatar Kalenterikarju | syyskuu 14, 2016 41 Views 0 Likes 0 Ratings

41 Views 0 Ratings Rate it

Jaa ystävälle 💙

ra

Ah. Rakkautta ja Anarkiaa on täällä taas (lue: syksy voi virallisesti alkaa)! Jo 29. kerran juhlittava R&A ajoittuu tänä vuonna aikavälille 15.-25.9. ja harmikseni siten, että festarin ensimmäisen viikonlopun vietän Tukholmassa. Viime vuonna festarin suhteen sattui huono tsägä, sillä onnistuin näkemään lähinnä vain huonoja tai korkeintaan kelvollisia elokuvia (sysihuono Mia Hansen-Løven ohjaama Daft Punkia ja Ranskan houseskeneä käsittelevä Eden ja about 2h 30min kestänyt yhdellä otolla kuvattu Berliinin yössä tapahtunut Sebastian Schipperin Victoria). Onneksi Hiromasa Yonebayashin Marnie – Tyttö ikkunassa oli taattua Studio Ghibli -laatua, joten festari ei mennyt osaltani aivan hukkaan.

Kuten kaikkina vuosina on valinta ja aikataulutus vaikeinta, sillä festivaaliohjelma koostuu toinen toistaan kiinnostavammista elokuvista. Tämän postauksen tärppien lisäksi ehdottoman suositeltavia leffoja ovat ainakin kulttiohjaaja Alejandro Jodorowskyn Endless Poetry, Katja Gauriloffin kolttasaamelaisten historiasta kertova unenomainen dokumentti Kuu metsän Kaisa sekä 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää -elokuvallaan Cannesin Kultaisen palmun vuonna 2007 vieneen Cristian Mungiun Valmistujaiset.

1. TODD SOLONDZ: WIENER-DOG

Todd Solondz (Happiness, Welcome to the Dollhouse) tarjoilee tarinan mäykkiksestä, jonka elämä kietoutuu neljään eri ihmiskohtaloon. Novellielokuvan ihmisnäyttelijöinä nähdään ihanasta Frances Hasta (2012) tuttu Greta Gerwig, Kieslowskin väritrilogiasta tuttu Julie ”Rakkautta ennen/jälkeen/keskiyötä” Delpy, Kieran ”Macalayn broidi” Culkin, vanha kunnon Danny DeVito sekä Girls-sarjan Shoshannana naurattanut Zosia Mamet. Odottettavissa lienee tragikoomiikkaa ja hyvällä tavalla vaivaannuttavaa draamakomediaa.

Esitysajat:
La 17.9. klo 21.15 Savoy-teatteri
Su 18.9. klo 14.15 Kinopalatsi 1
To 22.9. klo 14.15 Kinopalatsi 1

2. MIKA RÄTTÖ: SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN

R&A:n sivuilta löytyvä lause kuvastaa hyvin, mistä on kyse: ”minimaalisella 50 000 euron budjetilla ja talkoohengellä tehty elokuva Samurai Rauni Reposaarelainen on Porin da Vincin, Mika Rätön, esikoisohjaus”. Kuusumun Profeetan, Circlen ja Rättö ja Lehtisalon keulilta löytyvä Rättö on yksi musiikillisia ikisuosikkejani, jonka edesottamuksia odotan aina innolla. Elokuvassa päähenkilö Rauni Reposaarelainen joutuu murhayrityksen kohteeksi, mutta selviää siitä käyttämällä apunaan pelkkää oljenkortta. Rauni ryhtyy selvittämään Häpeekyynel-salanimellä tunnetun hitmanin henkilöllisyyttä, ja posottaa ympäri Meri-Poria törmäten toinen toistaan erikoisempiin kummajaisiin. Fonal Records -pomo Sami Sänpäkkilän kuvaama ja leikkaama elokuva on yksi kutkuttavimpia suomalaisia elokuvia hetkeen. Knoppi: kylähullun roolissa nähdään myös Risto-yhtyeen Risto Ylihärsilä

Esitysajat:
Ke 21.9. klo 21.00 Savoy-teatteri

3. RICHARD LINKLATER: EVERYBODY WANTS SOME!!

Okei. Ensiksi on myönnettävä, etten ole nähnyt vieläkään Boyhoodia (2014), enkä ole onnistunut näkemään vieläkään Dazed and Confusedia (1993). Tiedän, olen yhtä järkyttynyt kuin tekin. Slacker (1991), Rakkautta ennen aamua (1995) ja Rakkautta ennen auringonlaskua (2004) ovat kuitenkin syöpyneet mieleen herran filmografiasta sen verran tehokkaasti, että Everybody Wants Some!! kiinnostaa kovasti. Ja ketäpä ei kiinnostaisi retrohenkinen viinasta, naisista ja opiskeluvuosista kertova feel good -komedia, jonka soundtrackilla soi esimerkiksi Queen, Van Halen, Chic, Foreigner ja Pink Floyd. Jep, sekä tietenkin se trailerissakin soiva The Knackin My Sharona.

Esitysajat:
Pe 16.9. klo 18.30 Savoy-teatteri
Ma 19.9. klo 15.45 Kinopalatsi 1
Ke 21.9. klo 21.15 Kinopalatsi 2

4. LUCILE HADŽIHALILOVIC: EVOLUTION

Ranskalaisohjaaja Lucile Hadžihalilovićin nimi ei todennäköisesti sano suurelle yleisölle paljoakaan, mutta jokainen joka on nähnyt Innocence – Viattomuus (2005) -elokuvan tietää, että tulossa on jotakin kaunista, hieman pelottavaa ja tod. näk. perin mystillistä. 15-vuotiaana näkemäni Innocence jätti pysyvän jäljen harkituilla kuvakompositioillaan, vähäeleisellä stydiydellään ja tarinallaan, jossa erikoiseen tyttöjen sisäoppilaitokseen saavutaan ruumisarkuissa. Evolution on Hadžihalilovićin ensimmäinen kokopitkä elokuva Innocencen jälkeen.

Esitysajat:
La 17.9. klo 16.15 Savoy-teatteri
Ti 20.9. klo 14.15 Kinopalatsi 1
To 22.9. klo 21.15 Kinopalatsi 1

5. ISAO TAKAHATA: EILISEN KUISKAUS

Jo perinteeksi muodostuneena pakollisena Studio Ghibli -elokuvana nähdään tällä kertaa Suomessa Hayao Miyazakin elokuvien varjoon jääneen Isao Takahatan Eilisen kuiskaus (1991, jap. おもひでぽろぽろ Omoide Poro Poro). He, jotka anime-historiaa vähänkään tuntevat, tietävät miehen merkittävyyden vähintään Tulikärpästen hauta (1988, jap. 火垂るの墓, Hotaru no haka) -elokuvan kautta, jota näytettiin Japanissa yhdessä Miyazakin Naapurini Totoron kanssa. Eilisen kuiskaus on kahdessa aikatasossa etenevä tarina tokiolaisesta toimistotyöntekijä Taekosta, joka viettää kesän 1982 maatalon apulaisena Yamagatan läänissä. Matka nostaa pintaan Taekon muistot 1960-luvulta ja lopussa aikatasot nivotaan yhteen.

Esitysajat:
La 17.9. klo 16.00 Kinopalatsi 2
La 24.9. klo 14.00 Korjaamo Kino
Su 25.9. klo 16.00 Kino Sheryl

Jaa ystävälle 💙

  • Copyright 2018 Kalenterikarju – Kultivoivaa viihdettä, kestävää arkea ja hyvinvointia