Testissä: Sonyn langattomat Extra Bass -kuulokkeet ja kannettava kaiutin

Avatar Kalenterikarju | tammikuu 8, 2017 393 Views 0 Likes 0 Ratings

393 Views 0 Ratings Rate it

Jaa ystävälle 💙

sony2

Nyt jytisee! Sain PR- ja viestintätoimisto Manifestolta omaksi ja testattavaksi Sonyn Extra Bass -sarjan langattomat Sony MDR-XB650BT -kuulokkeet ja Sonyn SRS-XB3 -matkakaiuttimen. Kiitos Manifestolle ja Sonylle miellyttävästä paketista! Ennen testausta en ollut tullut rehellisesti sanottuna edes ajatelleeksi, että Bluetooth-kuulokkeista tai kaiuttimista olisi taloudessamme mitään iloa tai hyötyä, mutta nyt laitteet ovat sulautuneet niin täydellisesti arkeen, että elämä ennen laitteita tuntuu jo kaukaiselta ajatukselta.

sony_kaiutin1

SONY SRS-XB3 BLUETOOTH-KAIUTIN

Sonyn kannettava Bluetooth-kaiutin on korvannut osittain toisen laitevalmistajan olohuoneestamme löytyvää miniplugilla äänilähteeseen liitettävää kaiutinjärjestelmää yksinkertaisesti käytettävyytensä vuoksi. Pienen kokonsa ja käteen sopivan muotoilunsa vuoksi kaiutinta on helppo siirtää huoneesta toiseen; meillä se palvelee sekä bileiden poppivehkeenä olohuoneessa, keittiöradiona tiskatessa tai aamupalaa syödessä, vessassa parranajon tai suihkussakäynnin taustalla ja makuuhuoneessa rauhallisempaan äänimaisemaan tai puheradioon keskittyessä. Muotoilunsa ja pienen kokonsa vuoksi kaiutin sopii hyvin pysty- tai vaakasuunnassa niin keittiönhyllyyn kuin vaikka olohuoneen kirjahyllyynkin. Kaiuttimessa on pitkä, jopa 24 tunnin akunkesto ja kuulemma matkakumppaninakin laite toimii erinomaisesti (luonnollisesti en ole itse vehjettä rohjennut talvella käyttää vielä ulkona). Valmistajan mukaan yhdistämällä kaksi XB3-kaiutinta langattomasti, voi nauttia kaksinkertaisesta tehosta ja stereoäänestä. Itselläni ei ole tästä kokemusta, sillä yksikin kauitin riittää mielestäni kevyeen kotikäyttöön oikein hyvin. Myöskään luvatusta vedenpitävästä rakenteesta en osaa testikäytön perusteella sanoa. Ainoat ongelmat, mitä käytön yhteydessä on ilmennyt ovat olleet minimaalisia: jäykähkö takapaneeli, jonka taakse latauspiste on sijoitettu ei aukea pelkkiä kynsiä käyttämällä ja ajoittain tuntuu, että kännykkää käyttäessä laitteella on lieviä tunnistamisongelmia. Omassa käytössäni (eli useimmiten puheradiota kuunnellessani) kaiutin on turhankin botnekas ja basson vuoksi jopa ajoittain vähän muhjuinen, mutta musiikkia kuunnellessa kuuntelukokemus on erinomainen. Välillä kaipaisin silti säädintä, josta saisin perusbassoakin hieman alemmas.

All in all, langaton Sony SRS-XB3 kannettava kaiutin toimii erinomaisesti useammanlaisessa arkikäytössä.

Plussat
+ Hinta-laatusuhde
+ Muotoilu
+ Akun kesto

Miinukset
– Ajoittainen hakeminen pairing-toiminnossa

Tekniset tiedot
– Bluetooth 3.0 A2DP, AVRCP, HFP, HSP
– Tuetut koodekit: SBC, AAC, LDAC
– Bluetooth, NFC-paritus
– Taajuusalue: 20 – 20 000 Hz
– Stereominiliitäntä
– USB-liitäntä: ei
– Akunkesto: 24 tuntia
– Akun tyyppi: ladattava (litium-ioni)
– Akun lataus: 4h
– Vedenkestävä
– Mitat: 211 x 80 x 83 mm
– Paino: 0,930 kg
– Värit: sininen, punainen, vihreä, musta

sony-kuulokkeet1

SONY MDR-XB650BT LANGATTOMAT KUULOKKEET

Extra Bass -kuulokkeista löytyy nimensä mukaisesti runsaasti bassoa. Kuten kannettavan kaiuttimenkin kanssa, myös tässäkin bassokkuutta löytyy omaan makuun hivenen jopa liiaksi. Arki- ja toimistokäytössä huomaan nimittäin aika ajoin kaipaavani erillistä bassosäädintä, mutta toisaalta lenkkeillessä basso tuo hyvää lisäbuustia liikkumiseen. Bluetoothin kantama toimii erinomaisesti 10m päähän liikkuessa, kuten valmistaja lupaakin, mikä ilostuttaa varsinkin avokonttorissa omalta työpisteeltä keittiöön loikatessa.

Asia, josta pidän erityisesti näissä Sonyn kuulokkeissa, on niiden virtaviivainen muotoilu. Korvatyynyt ovat pehmeät, mutta eivät ärsyttävän nihkut edes lenkkeillessä; kun hikeä pukkaa, luurien pito pysyy ja toisaalta luurit eivät liimaudu ärsyttävästi kiinni korviin. Kuulokekupit istuvat miellyttävästi korville eivätkä valahtele pois päästä vasta kuin kovan ravistelun myötä. Kupit myös dumppaavat semitehokkaasti ympäristön ääniä, vaikka ovatkin malliltaan ehkä korkeintaan puolisulkevat. Vuotamista ympäristöön ei taas hirveästi oman kokemuksen mukaan tapahdu, kun luurit ovat korvilla. Kuulokkeita voi säätää omille korville sopiviksi kaaren sangasta, joka pitää napakasti, mutta ei ole toisaalta liian jäykkä. Luurit saa myös taiteltua helposti pienempään tilaan sopiviksi. Jotkin kuulokkeet näyttävät päässä helposti pompöösin muhkeilta, mutta tällaiselle pienipäiselle käyttäjälle ainakin tämä malli toimii myös esteettisesti ilahduttavan hyvin. Kuulokkeiden oikealta puolelta löytyy play/pause-nappula, skip-toiminto ja volyyminsäätö, mistä ehdottomasti plussaa. Pikatoiminnot miellyttävät erityisesti lenkkeillessä ja talvipakkasilla, kun ei tarvitse alkaa erikseen kaivaa kännykkää takin taskusta biisiä tai äänentasoa vaihtaakseen. Erityispisteitä on annettava myös akun kestosta, joka on noin 30 tuntia. Luureissa on sisäänrakennettu akku, joka ladataan micro-USB:n kautta. Kuulokkeissa on lisäksi mikrofoni, joka mahdollistaa puheluiden vastaanottamisen ja kännykkään puhumisen.

Omassa henkilökohtaisessa käytössäni on ollut aiemmin toiset luurit, joissa on pitkä johto, mutta niiden käyttö on loppunut lähes kokonaan matkakäytössä ja kotonakin. Yksi selkeä vajavaisuus kuulokkeiden suhteen on tullut kuitenkin vastaan. Työni puolesta kulutan liikkeellä ollessani paljon liikkuvaa kuvaa ja varsinkin Youtube-videoita. Junassa tai ratikassa videoita katsellessani olen kiinnittänyt huomiota siihen, etteivät kuva ja ääni ikävä kyllä synkkaa aina täydellisesti, mikä heikentää videoiden katselukokemusta ainakin jo edellä mainitun Youtuben ja Netflixin applikaatioita käyttäessä (muita videopalveluita en ole luurien kanssa testannut). Pikaisen googlailun perusteella tästä ongelmasta eivät ole ilmeisesti kärsineet muut, mutta tähän kannattaa varautua – ainakin jos omistaa iPhone6S:n. Vastaavaa synkkausongelmaa ei ilmene kuitenkaan oman kokemukseni mukaan, mikäli kuulokkeet yhdistää esimerkiksi läppäriin (itselläni käytössä MacBook Pro 15″ early 2013 ja MacBook Air 13″ early 2015).

All in all, Sonyn MDR-XB650BT -kuulokkeet ovat hintaansa nähden mielestäni erittäin hyvä valinta jyhkeää bassosoundia kaipaavalle keskiraskaan sarjan kuluttajalle.

Plussat
+ Hinta-laatusuhde
+ Muotoilu
+ Kuulokkeiden pikatoiminnot
+ Mikrofoni
+ Akun kesto

Miinukset
– Äänen ja kuvan synkronointi

Tekniset tiedot
– Taajuusvaste: 20 – 20 000 Hz
– Impedanssi: 24 Ohmia
– Äänenvoimakkuuden säätö
– Herkkyys: 95 dB/mW
– Johtomikrofoni
– Bluetooth, NFC-paritus
– Akunkesto: Jopa 30 tuntia
– Akun tyyppi: ladattava (micro-USB)
– Akun lataus: 4h
– Paino: 0,293kg
– Värit: sininen, punainen, vihreä, musta

Jaa ystävälle 💙

  • Copyright 2018 Kalenterikarju – Kultivoivaa viihdettä, kestävää arkea ja hyvinvointia