Lifestyle, Yleinen

Testissä: Sony RX10ii ja Sony RX100iv

12.9.2016

Ohhoh. Nyt muuten koittaa Kalenterikarjun ensimmäinen laitetestaus! Sain PR- ja viestintätoimisto Manifestolta kokeiltavaksi muutaman Sonyn kameran, kun ilmaisin tarpeeni löytää sopiva kamera vloggaamista varten (suurkiitos siis Manifestolle kameralainasta!). Arviopöydälläni pyöri myös vanhempi Sony RX100iii -malli, mutta siihen en lopulta tullut tutustuneeksi tarkemmin.

Tähän alkuun on ehkä hyvä sanoa, etten ole minkään sortin kamarunkkari saati hifistelijä, eikä minulla ole viime vuosilta hirveästi kokemusta kameroista tai kuvaamisesta. Omassa satunnaisessa käytössäni on ollut aiemmin tyttökaverin Canon 450D ja Sonyn ikivanha DSC-W120 -kamera (jonka kaunista jälkeä voi ihastella tästä tubevideostani). Laitetestin sijaan olisi varmaan osuvampi puhua tämän tekstin suhteen laitefiilistelystä. Tämä testaus on tehty myös ns. vloggaamislasit päässä tukevasti törröttäen, joten valokuvausominaisuuksien testaaminen on postauksessa sivuroolissa.

rx10ii-529x400

Alkuperäinen kuva täältä.

TESTISSÄ SONY RX10ii

Sony RX10ii on niin sanottu bridge-kamera eli siinä on järjestelmäkameralle tyypillisesti monipuoliset ominaisuudet, mutta kiinteä objektiivi. Kuvata voi 4K-videoita, 40x-hidastusvideoita tai korkealuokkaisia valokuvia välimuistilla varustetulla 1″-tyyppisellä kuvakennolla. Säätömahdollisuudet ovat laajahkot ja muokattavat, mutta valikot ovat tällaiselle sunnuntaikäyttäjälle kuten minä alkuun turhan sekavat, eivätkä täysin intuitiiviset. Kuluttajaluokan kameraksi on muuten vielä mainittava, että RX10ii:stä löytyy omat säätönsä suljinajalle ja aukolle which is nice.

Kamera on hyvänkokoinen ja istuu käteen nätisti – etukahvasta saa helposti tukevan otteen ja kamera vaikuttaa materiaaliltaan ja teoltaan laadukkaalta. Tosin on sanottava samaan hengenvetoon, että laatu heijastuu myös massaan ja jötikkä painaakin 813g. Kamerasta löytyy HDMI-, USB-, kuuloke- ja mikrofoniliitännät (3.5mm stereoplugi), mikä ilahduttanee heitä, jotka haluavat saada kuvan lisäksi maksimaalisen hyödyn myös ääniarsenaalista.

Kätevää kyllä, korttipaikka on sijoitettu kameran kylkeen, eikä pohjaan, mikä lienee helpottava tieto heille, jotka kuvaavat jalustan kanssa (ei koske toistaiseksi minua, mutta tulipa mieleen). Kamera vaatii kortiksi vähintään 64 Gt:n UHS U3 SDXC-kortin toimiakseen täysin luotettavasti. En tiedä onko nykytrendi se, että kameroiden starter packeissa tulee akkulaturi, jolla saa ladattua kameran akun vain HDMI micro-liitännällä niin että akku on kiinni kamerassa. Ajatus siitä, että lisäakun hankkiessa joutuisi ostamaan vielä erikseen uuden akkulaturin, jolla kameran toisen akun voisi ladata samalla kun toinen akku on käytössä tuntuu hieman erikoiselta.

_dsc1434x henriikkaronja

(Yllä muokkaamaton ja muokattu kuva. Kuva otettu kameran automaattisäädöllä; valotusaika 1/30, f/2.8. Muokkaamisen käytetty Macin Kuvat-ohjelmaa.)   

Voi olla, että vika oli käyttäjässä, mutta mielestäni sähköinen zoomi tuntui laahaavan perässä, mikä hieman hämmensi alkuun kuvaustilanteissa. Samoin tarkennus haeskeli varsinkin hämärämmässä kuvatessa, mutta toisaalta en osaa sanoa, minkälainen tuntuma on muihin kameroihin verrattuna (lue: todennäköisesti kaikki samantyyppiset kamerat hakevat ihan yhtä paljon).

Kameran näyttöläppä toimii hyvin ja vaikuttaa terävältä. Vloggaamistarkoitukseen kamera ei kuitenkaan sovellu, sillä läppä ei käänny sivulle tai ylös siten, että siitä näkisi omat kasvonsa ja tällaisessa ns. selfiekuvauksessa joutuukin arpomaan täysin sokkona, miltä lopputulos näyttää.

All in all. Sony RX10ii sopii erinomaisesti monipuoliselle videokuvaajalle ja valokuvaajalle, mutta puhtaaseen kameralle höpöttelyyn se asettaa haasteita. Suosittelisin kameraa ihmiselle, joka pohtii hyvän järjestelmäkameran hankkimista korkealuokkaisilla video-ominaisuuksilla. Hintaluokka: 1600€.

(Yllä Sony RX10ii:llä kuvattu Youtube-video. Leikattu ja värimääritelty Adobe Premiere CC 2015 -ohjelmalla.)

sony_dsc_rx100_mark_4_digital_1159879Alkuperäinen kuva täältä.

TESTISSÄ SONY RX100iv

Ach, tämä kamera oli rakkautta ensisilmäyksellä. Sony RX100iv on taskuun mahtuva kevyt (298g; mitat: 106 x 61 x 42 mm) kompaktikamera. Kuten RX10ii:llä voi myös tällä mallilla kuvata 4K-videoita, 40x-hidastusvideoita tai valokuvia 1″-tyyppisellä kuvakennolla. Pieneksi kameraksi RX100iv:ssä on hyvä etsin, joka nousee kameran rungosta esiin painamalla sekä tukeva ohjausrengas, mikäli objektiivia haluaa säätää manuaalisesti. Kamera on melkoisen valovoimainen (F1.8-2.8.) ja pimeässä kuvaaminenkin onnistuu kivasti (ISO 125-12800). Hidastusvideota en ole vieläkään saanut aikaiseksi testattua, mutta sellainenkin onnistuu: 250fps (1,824×1,026), 500fps (1,676×566) ja 1000fps (1,136×384).

Kamera on käteen napakka ja vahvan tuntuinen, joskaan siinä ei luonnollisesti ole kädelle kunnon hantaakia RX10:n tapaan. Tietynlainen totuttelukysymys on myös siinä, että kameran sisäänrakennetut stereomikrofonipaikat löytyvät kameran yläosan keskellä sijaitsevan salaman molemmin puolin. Tämä ei ole oikeastaan kovin kätevä ratkaisu, sillä varsinkin kuvatessa selfiemoodilla tulee helposti pitäneeksi kamerasta kiinni niin, että sormet ovat mikrofonien päällä. Sileän pinnan sijaan olisin itse suunnitellut salamaosasta hieman muusta kameran rungosta ulkonevan ja lisännyt grippiä, sillä toisinaan kuvatessa ote tuntuu hieman lipsuvan.

Toisin kuin yleiskäyttöisemmässä RX10:ssä, RX100iv:ssä näyttö on vlogaamiseen sopiva (kääntyvä 7,5 cm LCD, 1228k). Muutenkin arkisessa käytössä ja yllättävissä tilanteissa kamera on nopea ottaa esiin ja kätevä käyttää. Hieman sillä valokuvanneena kamera vaikuttaa kuvauskäytössä nopealta ja tarkalta.

KuvaKuva

(Yllä muokkaamaton ja muokattu kuva. Kuva otettu kameran automaattisäädöllä; valotusaika 1/30, f/2.8. Muokkaamisen käytetty Macin Kuvat-ohjelmaa.)   

Miinukseksi todettakoon se, että 4K:lla kuvatessa kamera ylikuumenee ja hyytyy noin 4-5min kuvaamisen jälkeen, jolloin kamera sammuttaa automaattisesti itsensä (kokemukseni mukaan kuitenkin video tallentuu muistikortille aina sammumispisteeseen saakka). Tavallisessa vlogikäytössä toisaalta 4K on aika raskas, ja tallentaminen HD:llä (25p 100M) kestää ainakin oman kokemukseni mukaan 25min yhtäjaksoisen videokuvaamisen. Miinusta myös siitä, ettei rungosta löydy mikrofoni- ja kuulokeliitäntää – silläkin, että kameran omat stereomikit ottavat ääntä nautittavan kohinattomasti. Toisaalta äänihifistelijä voi hankkia vaikkapa Røden nappimikin, jolla tallentaminen onnistuu älypuhelimella valmistajan App Storesta ladattavaa ilmaista äänitysäppsiä hyödyntäen.

All in all. Itse rakastuin kameraan sen verran paljon, että päätin ostaa sen lopulta itselleni. Taskukamerasta 1200€ on toki paljon – varsinkin kun kilpailija Canonin G7X-malli maksaa vain noin 700€. Itse suosittelen kuitenkin kameraa varsinkin vlogikäyttöön varauksetta – tästä laadusta nimittäin kannattaa maksaa.

(Yllä Sony RX100iv:llä kuvattu Youtube-video. Leikattu ja värimääritelty Adobe Premiere CC 2015 -ohjelmalla.)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply