Blogi, Featured

Tasa-arvopeli – Kalenterikarju ja feministinen räpduo Sofa

kesäkuu 6, 2018
Jaa ystävälle 💙

Tasa-arvopeli. Jep. Ootko ikinä pelannut sellaista? En mäkään ollut ennen tämän videon kuvaamista! Kuvattiin feministisen räppiduo Sofan kanssa mun tubekanavalle Karjuhaaste, jonka aiheena oli tasa-arvopeli. Kyseinen sanaselityspeli löytyi Lapin letkan verkkosivuilta ja selitettävät sanat löytyvät täältä.

TASA-ARVOPELI JA SÄÄNNÖT

Lapin letkan sivuilta löytyvissä säännöissä sanaselityspeliä kuvaillaan näin: “Tasa-arvopelin tarkoitus on herätellä pohtimaan tasa-arvoon liittyviä asioita ja auttaa havaitsemaan sukupuoleen liitettäviä asenteita ja stereotypioita. Tavoitteena on ennen kaikkea ruokkia pelaajien omaa ajattelua ja oivaltamista.” Säännöt ovat siis simppelit ja helppo oppia – kukapa meistä ei olisi edes joskus kokeillut pelata Aliasta tai muuta sananselityspeliä!

TASA-ARVOPELI – MITEN MENI NOIN NIINKU OMASTA MIELESTÄ?

Meitsi eli Kalenterikarju ja Sofa pelattiin peliä hieman ehkä omilla säännöillämme (mä en oo pelannut niin pitkään aikaan selityspelejä, etten ollut ihan varma, kummalle piste tulee – meidän versiossa annettiin piste aina sille joukkueelle, joka arvasi sanan) – ainakin mun videon kommenttikenttään tuli vähän kritiikkiä asiasta ahahhaha 😅😅😅 Omia huomioita pelistä oli ainakin se, että on kiinnostavaa, miten stereotyyppisesti itsekin saattaa yrittää tiettyjä sanoja selittää tai arvata – peli toimii siksi erinomaisena oman ajattelun virittäjänä eriarvoisuuden, valta-asemien, mies- ja naisoletettujen, cis-heteroiden, naisjohtajien ja ties minkä muiden maailmaan. Kieli rakentaa maailmaa ja sen vuoksi on tärkeää vähentää eriarvoisuutta ja syrjintää ja edistää tasa-arvoa jokapäiväisellä puheella ja luoda myös sitä kautta sosiaalisesti kestävämpää arkea. YK:n puhuu kestävästä sosiaalisesta kehityksestä sivuillaan näin: “Globaaleja haasteita sosiaalisen kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin toteutumiselle ovat erityisesti väestönkasvu, köyhyys ja eriarvoisuus. Myös sukupuolten välinen epätasa-arvo, koulutuksen järjestäminen ja terveydenhuollon turvaaminen ovat maailmanlaajuisia haasteita, jotka vaativat ponnistuksia niin yksittäisiltä valtioilta kuin koko kansainväliseltä yhteisöltäkin.” Vähennetään siis yhdessä epätasa-arvoa myös jokapäiväisen höpötyksen tasolla eiks niin?

Mitä arvelet millainen skaba tästä sukiutui? Entä ootsä pelannut tätä peliä? Kerro kommentteihin! 😇 

Kalenterikarju ja Sofa mittelivät Karjuhaasteessa tasa-arvopelin voitosta

SOFA
➜ SOFAN INSTAGRAM: https://www.instagram.com/sofaofficial/
➜ PUOLUKOITA EP: https://open.spotify.com/album/3625KLRei2zezhlNXAjClZ?si=XZzPRVCvRm2IqEkjn58AeA

TRANSLAKI:
➜ Translaki.fi: https://www.translaki.fi/
➜ Amnesty: https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/itsemaaraamisoikeus-sukupuoleen/

Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju

****

TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA MUA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Jaa ystävälle 💙

You Might Also Like