Tehtiin joulun kunniaksi parhaan frendin kanssa wanha cunnon glögimaistelu.
Kaupallisessa yhteistyössä: Lassila & Tikanoja
Heipä hei! Tämä viikko on erityinen. Tiedättekö miksi? Lyhyt vastaus: ruokahävikki. Ai mitä? No siis siksi, että tällä viikolla (10.-16.9.2018) vietetään jokavuotista Hävikkiviikkoa, joka “haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille” ja jonka aikana “Elintarvikeyritykset, kaupat, ruokapalveluyritykset, järjestöt sekä muut ruoan kanssa tekemisissä olevat tahot on osaltaan kutsuttu mukaan taistoon ruoan puolesta, ruokahävikkiä vastaan.” Hävikkiviikon tarkoituksena on siis kääntää hetkeksi aikaa katse ja aivot ruokahävikkiin ja miettiä, miten sitä saisi vähennettyä (esim. työpaikalla, kotona ja mökillä) tai käytettyä paremmin (esim. pakastamalla ja hyödyntämällä ylijäämät).
Tällä viikolla mä yhdistin voimani Lassila & Tikanojan ja tarkemmin sanottuna heidän Hävikkimestari-sovelluksensa kanssa ja lähdin tutkimaan, miten, mistä ja miksi ruokahävikkiä oikein syntyy. Ensimmäisessä tubevideossa ja blogitekstissä sukellettiin hävikkiruokaan ravintolassa. Tekstissä ja videolla käsiteltiin muun muassa sitä, mitä ruokahävikki on ja miten kuluttaja voisi huomioida paremmin ruokahävikkiä ravintoloissa. Lue teksti täältä ja katso video täältä.
Hävikkimestari on helppo ja nopea sovellus hävikin mittaamiseen ja se on suunniteltu erityisesti ravintoloille, linjastoille ja kouluille. Vuosina 2016 ja 2017 Hävikkimestarilla säästettiin yhteensä yli 500 000 lautasellista ruokaa. Se on aika paljon säästöjä, jos ajattelee ruoan viljelystä, kuljettamisesta, varastoinnista ja valmistamisesta syntyneitä suuria ympäristövaikutuksia. Se, miten tässä onnistuttiin, vaati palvelua hyödyntäviltä yrityksiltä jatkuvaa mittaamista ja hävikin analysointia sekä pitkäjänteistä sitoutumista sovelluksen käyttämiseen. Mutta samalla kun ympäristö kiittää, myös asiakkaan tulos paranee, sillä ruoka osataan optimoida ja suhteuttaa paremmin ravintoloiden, linjastojen ja koulujen syömisen tapoihin. Selvää säästöä siis sekä ympäristölle että turhille ruokahankinnoille ja -hävikille!
Kun olin nähnyt, miten Tapiola Garden ja Ravintola Nolla vähentävät ruokahävikkiään ravintoloiden keittiöissä, halusin kokeilla, miten minulta sujuu hävikin vähentäminen kotona 2 vko:n kokeilujakson aikana. Tätä varten sain itelleni kotikäyttöön tuunatun erikoisversion L&T:n Hävikkimestarista (ei saatavilla kuluttajakäyttöön), jotta näkisin paremmin, mistä syistä meillä hävikkiä syntyy, mitä ruokaa roskikseen menee ja kuinka paljon se kiloissa ja euromääräisesti oikein on.
RUOKAHÄVIKKI KOTITALOUKSISSA
Tiesitkö, että jokainen suomalainen heittää keskimäärin 24 kg vuodessa syömäkelpoista ruokaa pois? Se on noin 6% kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta ja rahassa se vastaa esim. nelihenkisessä perheessä noin 500€ summaa. Tämän määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 keskivertohenkilöautoa tuottaisi. (Lähde: Hävikkiviikko)
Lisäksi talouden tyyppi vaikuttaa ruokahävikin muodostumiseen: yksin asuva heittää selkeästi eniten ruokaa pois, mutta myös lapsiperheet tuottavat paljon hävikkiä (Lähde: Hävikkiviikko). Niissä kotitalouksissa, joissa eniten ostetaan ja käytetään rahaa ruokaan, syntyy myös ruokahävikkiä kaikkein eniten (tämä ei jotenkin yllätä minua). Kotitalouksissa heitetään eniten pois: leipää, valmisruokia, liha- ja kalatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja sekä kahvia. Hävikkimestarikokeilun jälkeen selvää oli, että meillä eniten hävikkiin menee leipää, hedelmiä ja vihanneksia.
MISTÄ RUOKAHÄVIKKI KOTONA JOHTUU?
Mistä kotitalouksien ruokahävikki sitten johtuu? Se johtuu suurimmaksi osaksi suunnittelemattomuudesta, siitä että arjessa tilanteet saattavat muuttua sekä keittiötaitojen heikkoudesta ja ihan vain viitseliäisyyden puutteesta. Lisäksi ruoan pilaantuminen, ruoan jääminen lautastähteeksi, ruoan liiallinen valmistaminen ja/tai haluttomuus syödä samaa ruokaa uudelleen ovat yleisiä syitä heittää ruokaa roskiin. Myöskään ruokatuotteiden merkinnät eivät ole kaikille selviä – Parasta ennen -merkintä päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy vielä päivämäärämerkinnän jälkeen, mutta sitä kannattaa arvioida haistamalla ja maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä taas tarkoittaa, että tuote on käytettävä viimeistään kyseisenä päivänä.
Ruokahävikin vähentämisessä ei ole kyse ainoastaan ruokaketjun toiminnasta, kaupoista, logistiikasta, ravintoloista, vaan kaikista ruoan kanssa kosketuksissa olevista tahoista. Erityisesti kuluttajien tietoisuuden, taitojen ja asenteiden on muututtava – eikä ainoastaan siksi, että ruokahävikkikakun suurimmasta prosentuaalisesta osuudesta vastaamme me – tavalliset kuluttajat – 30%:lla eli 120-160 miljoonalla ruokahävikkikilolla vuodessa. Mutta miten sitä ruokahävikkiä kotona voisi sitten oikein lähteä vähentämään?
10 VINKKIÄ RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISEEN
Tässä 10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen, jotka itse havaitsin toimiviksi Hävikkimestari-sovellusta kokeillessani. Tarkemmat vinkit ja selitykset sekä oivallukset siitä, miten oma toiminta äppin avulla oikein muuttui löytyvät Youtube-kanavaltani 10 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen -videolta.
1. Kiire ja laiskuus ovat suurimmat ruokahävikin aiheuttajat kotona.
2. Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sulla on kotona, ja suunnittele ostokset sen mukaan.
3. Sijoita nopeimmin pilaantuvat tuotteet jääkaappiin silmien korkeudelle.
4. Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille.
5. Älä mene nälkäisenä kauppaan.
6. Hanki ruokaa vain tarpeeseen.
7. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan.
8. Ylijäämäruoan hyötykäyttö.
9. Parasta ennen on eri asia kuin Viimeinen käyttöpäivä.
10. Muista aistinvarainen arviointi.
Millä tavalla sinä pienennät ruokahävikkiä ravintolassa, kaupassa ja kotona? Kommentoi!
Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Ruokahävikki – miten ravintola voi pelastaa ruokaa sovelluksella?
syyskuu 11, 2018Kaupallisessa yhteistyössä: Lassila & Tikanoja
Heipä hei! Tämä viikko on erityinen. Tiedättekö miksi? Lyhyt vastaus: ruokahävikki. Ai mitä? No siksi, että tällä viikolla (10.-16.9.2018) vietetään jokavuotista Hävikkiviikkoa, joka “haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille” ja jonka aikana “Elintarvikeyritykset, kaupat, ruokapalveluyritykset, järjestöt sekä muut ruoan kanssa tekemisissä olevat tahot on osaltaan kutsuttu mukaan taistoon ruoan puolesta, ruokahävikkiä vastaan.” Hävikkiviikon tarkoituksena on siis kääntää hetkeksi aikaa katse ja aivot ruokahävikkiin ja miettiä, miten sitä saisi vähennettyä (esim. työpaikalla, kotona ja mökillä) tai käytettyä paremmin (esim. pakastamalla ja hyödyntämällä ylijäämät).
Tällä viikolla mä yhdistin voimani Lassila & Tikanojan ja tarkemmin sanottuna heidän Hävikkimestari-sovelluksensa kanssa ja lähdin tutkimaan, miten, mistä ja miksi ruokahävikkiä oikein syntyy. Hävikkimestari on helppo ja nopea sovellus hävikin mittaamiseen ja se on suunniteltu erityisesti ravintoloille, linjastoille ja kouluille. Vuosina 2016 ja 2017 Hävikkimestarilla säästettiin yhteensä yli 500 000 lautasellista ruokaa. Se on aika paljon säästöjä, jos ajattelee ruoan viljelystä, kuljettamisesta, varastoinnista ja valmistamisesta syntyneitä suuria ympäristövaikutuksia. Se, miten tässä onnistuttiin, vaati palvelua hyödyntäviltä yrityksiltä jatkuvaa mittaamista ja hävikin analysointia sekä pitkäjänteistä sitoutumista sovelluksen käyttämiseen. Mutta samalla kun ympäristö kiittää, myös asiakkaan tulos paranee, sillä ruoka osataan optimoida ja suhteuttaa paremmin ravintoloiden, linjastojen ja koulujen syömisen tapoihin. Selvää säästöä siis sekä ympäristölle että turhille ruokahankinnoille ja -hävikille! Mikäli aihe kiinnostaa, lue ihmeessä myös artikkelini Ruokahävikki – 10 vinkkiä hävikin vähentämiseen kotona ja katso aiheesta video Youtube-kanavaltani.
MITÄ RUOKAHÄVIKKI ON?
Mut siis mitä se ruokahävikki silleen tarkemmin ottaen niinku on? Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.
Okei, no mut selitä vielä miks mun kannattais yrittää pienentää sitä? No, esimerkiksi siksi, että ruoan ja ruokaketjun osuus kaikesta kulutukseen peilautuvista ympäristövaikutuksista on noin 40%. Toisin sanoen sen lisäksi, että turhaan tuotettu ruoka kuormittaa taloutta (eli kun ruokaa heitetään roskiin, samalla heitetään rahaa roskiin) että kuormittaa myös ympäristöä (eli kun ruokaa päätyy hävikkiin, ovat sen elinkaaren aikana viljelystä, kuljettamisesta, varastoinnista ja valmistamisesta syntyneet suuret ympäristövaikutukset aiheutuneet turhaan).
MISTÄ RUOKAHÄVIKKIÄ SYNTYY?
Suomessa syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan elintarvikeketjussa vuositasolla 10-15%, mikä tarkoittaa sitä, että noin 450 miljoonaa kiloa ruokaa menee hukkaan. Eli roskiin (Lähde: Hävikkiviikko). Jos laskin oikein, se on about saman verran kuin mitä 3 215 täysikasvuista sinivalasta painaa – ja sinivalas – se on nisäkäs, joka jo yksinään painaa 140K ja voi kasvaa 20m pitkäksi. Melko iso eläin.
Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun osissa, ja suurin osa hävikistä syntyy 1) kotitalouksissa (120-160 miljoonaa kiloa eli 30%), 2) ravintolaissa ja joukkoruokailun yhteydessä (75-85 miljoonaa kiloa eli 20%) ja 3) teollisuudesta 75-105 miljoonaa kiloa eli 20% (Lähde: Hävikkiviikko). Tiesitsä muuten, että joka kymmenes leipäpala, hedelmä tai vihannes päätyy roskiin? Nyt tiedät.
Koko ruokaketjun ruokahävikistä 20% muodostavat siis ravintolat ja joukkoruokailu 75-85 miljoonalla hävikkikilolla vuodessa. Se on paljon hävikkiä, mutta miten tätä kurssia voitaisiin oikein korjata? Yksi vaihtoehto on L&T:n Hävikkimestari-sovellus, joka on jo käytössä lukuisissa ravintoloissa kuten esimerkiksi Tapiola Gardenissa ja Ravintola Nollassa. Mä päätinkin lähteä pääkallopaikalle näihin kahteen hyvin erityyppiseen ravintolaan katsomaan sitä, miten hävikkikäyrät konkreettisesti on saatu kuriin – tästä kaikesta tuloksena syntyi Youtube-video, jonka voit katsoa sivun yläreunasta tai Youtube-kanavaltani.
MITEN KULUTTAJA VOI VAIKUTTAA RAVINTOLARUOKAHÄVIKIN PIENENTÄMISEEN?
Lopuksi on hyvä pohtia vielä sitä, miten itse kuluttajana voisi ravintolassa syödessään osallistua ruokahävikin pienentämiseen – sinä itse päätät mitä tilaat, kuinka paljon tilaat ja että tilattu ruoka päätyy varmasti vatsaasi, eikä biojäteastiaan. Tässä siis vielä viisi keinoa, joilla omaa ruokahävikkiään voi lähteä pienentämään ravintoloissa ja joukkoruokailun yhteydessä:
1) Tilaa annos/annokset sen mukaan, mistä oikeasti pidät ja minkä verran jaksat syödä
2) Muista, että buffet-paikoissa voit hakea aina lisää ruokaa – ota lautaselle vain se, jonka syöt
3) Syö lautanen tyhjäksi
4) Syö ravintolassa vain silloin, kun olet oikeasti nälkäinen
5) Suosi ravintoloita, joiden nettisivuilta, ruokalistasta ja/tai ovesta löytyy Hävikkimestari-logo
Millä tavalla sinä pienennät ruokahävikkiä ravintolassa, kaupassa ja kotona? Kommentoi!
Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Teinislangi 2018. Auts. Tunnetko sä nää nuorten käyttämät sanat: möfö, miskiin ja kys? Voitko OIKEESTI sanoa valehtelematta ja täysin rehellisellä naamalla, että sä tiesit nuo kaikki kolme ja sulla on nuorisokieli täydellisesti hallussasi? Okei, jos vastauksesi oli “kyllä”, olet joko 12-vuotias ja ihmettelen suuresti, miten olet edes päätynyt Kalenterikarjun blogiin tai sitten olet 27-vuotias cool nuoriso-ohjaaja, jota junnut jumaloi (toivottavasti jälkimmäinen). Okei, kolmas vaihtoehto on tietenkin myös se, että sulla on himassa pari teini-ikäistä mukulaa, joiden kautta olet altistunut tällaiselle teinikielelle. Mutta jos aiemmin mainitut sanat olivat täyttä hepreaa – ei hätää! Nimittäin ei meitsikään tiennyt ennen tän postauksen koostamista näitä sanoja (kiitos vaan Pinkku Pinskulle, joka vieraili mun Youtube-kanavalla teini-suomi-teini sanakirjahaasteessa ja muille ihanille, jotka kommentoitte mulle Instagramin directissä näitä tällä hetkellä käyttämiänne teinisanoja😘).
Kaikkihan toki tietävät jo tässä vaiheessa sellaiset omaan perussanavarastoon pesiytyneet teinislangin sanat kuten bae, fäijöni, goals ja wörtti, eikö niin? Ai ei vai? No siinä tapauksessa kannattaa suunnata tsekkaamaan mun aiempi postaukseni Tunnetko nuorisoslangin? Tässä teinisanat, joita aikuinen ei voi käyttää. Koska mä tiesin, mitä tarkoittaa mäijä ja nälä, oletan että säkin alle 30v urbaani lapsiaikuinen tiedät kyseiset sanat. Jos et tiedä, olet virallisesti vanha ja voit ostaa Ikeasta valkoisen retrokeinutuolin. PS. Teinislangi rulz ok ja kantsii kattoa mun ja Pinjan video aiheesta tosta yläpuolelta!
TEINI-SUOMI-SANAKIRJA 2018 – OTA TÄSTÄ HALTUUN TEINISLANGI!
Tässä lyhyt oppimäärä uusimpia ja fresheimpiä ilmaisuja, joita teinit käyttävät. Päivitän listaa sitä mukaa, kun sanoja mulle vinkataan. Puuttuuko listalta joku sana? Kerro kommentteihin! PS. Laitoin tähän listaan myös siitä toisesta postauksestani löytyvät sanat, jo olit sen verran laiska, ettet klikannut aiemmin tekstissä ollutta linkkiä auki 😂
Möfö = Lyhenne Megaforcesta. Nuorten suosima energiajuoma.
Miskiin = Arabiaa. Tarkoittaa raukkaa.
Päle = Lyhenne sanasta päällikkö.
Kys = Lyhenne sanonnasta kill yourself.
Söis = Syödä. Käytetään usein kettuilevassa merkityksessä esim. “Ai sun pitää herää jo kasilta? Söis!”
Legit / legitti = Aito. Myös oikeutettu, lainvoimainen. Seems legit.
Wörtti = Englannista (worth it).
Nälä = Lyhenne sanoista no äläpä.
Mäijä = Lyhenne sanoista meidän äijä.
LIT = Sytytetty, liekeissä. Tarkoittaa coolia, hauskaa, kovaa.
Goals = Jokin tavoittelemisen arvoinen asia tai ominaisuus.
Kike = Nuuskakiekko. Ennen myös merkityksissä “kirkkopuisto” tai “juosta kikeen” eli pinkoa pakoon.
Bae = before anyone (tai anything) else.
Un = ulkonäkö (ps. tällaiset suomalaiset lyhenteet on kyl selkeesti vähän harvinaisempia?)
Ss = screenshot (näyttökuva)
Ms = MyStory. Snapchatista tuttu lyhyt videotarina.
Brb = be right back (tulen pian takaisin)
Af = as fuck (supersiisti, sikakova; esim. “toi sun uusi paita on lit af”)
Ily = I love you (rakastan sinua)
Fml = fuck my life (toimii näköjään vuodesta toiseen)
Ilysm = I love you so much (rakastan sinua tosi paljon)
Ikr = I know right (samaa mieltä, niinpä, no äläpä, nälä)
Ikt = I know that (tiedän)
Imy = I miss you (kaipaan sua)
Ootd = outfit of the day (päivän asu)
Imysm = I miss you so much (kaipaan sua erittäin paljon)
Np = no problem (HUOM! Myös now playing)
Tb = throwback (vanha kuva; usein häsänä Instagramissa)
Thx = thanks (kiitti)
Jic = just in case (varmuuden vuoksi)
Ty = thank you (kiitos)
Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Youtube ja paineet. Miksi niin moni tubettaja uupuu? Mistä se johtuu, että maailmallakin viime aikoina jaksamisesta, stressistä, erilaisista sometauoista ja tubettamiseen liittyvistä paineista ovat puhuneet suuret ja arvostetut tekijät kuten Casey Neistat, Elle Mills, Sam Sheffer ja H3H3 Productionsin Ethan Klein? Kotimaan kamaralla jonkinlaisesta luovasta uupumisesta taas ovat kärsineet muun muassa Justimusfilmsin Sami, Lakko, Roni Back sekä allekirjoittanut, Kalenterikarju. Omalla kohdallani voidaan puhua täysverisestä burnoutista, joka vei mut pois työelämästäkin 4kk ajaksi. Olen käsitellyt aihetta mun tubekanavalla videoilla kuten Paloin loppuun (burnout) ja BURNOUT: mun tarina – työuupumuksesta työelämään.
Mistä paineet Youtuben suhteen syntyvät?
Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Huh. Mä oon jo pitkään miettinyt, että tekisin tubevideon yksinäisyydestä. Nyt tein. Ei ollut helppoa. Jotenkin yksinäisyys on aiheena vain niin valtava ja koskettaa niin monia meistä Suomessakin, etten ole ehkä osannut pukea aiemmin omia yksinäisyyden tunteitani sanoiksi. Oma yksinäisyys ei ole tuntunut sallitulta, koska let’s face it: mullahan on asiat elämässä niinku tosi hyvin hei.
YKSINÄISYYS
Tuntuu, että oman yksinäisyyden myöntäminen on Suomessa edelleen tabu, jonka myötä saa helposti epäonnistujan stigman otsaansa – ja samalla 20% meistä tuntee yksinäisyyttä joskus ja 10% usein. Lisäksi on kiinnostavaa, että suomalaisista 1M asuu yksin – tämä ei ole suora indikaattori yksinäisyyteen, vaan nuorilla aikuisilla vapaaehtoinen yksin asuminen on pikemminkin cool. Jos jatketaan karuilla luvuilla niin huomattava ylipaino nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä 20%, alkoholin liikakäyttö 30% ja yksinäisyys jopa 45%. Musertavia lukuja. Jos koet elämääsi haittaavaa yksinäisyyttä, ota yhteyttä esim. Helsinki Missioon, Suomen Punaiseen Ristiin tai Mielenterveyden keskusliittoon.
Ootko sä yksinäinen? Minkälaisia kokemuksia ja tunteita sulla liittyy yksinäisyyteen? Kerro kommentteihin! 😇
LISÄLUETTAVAA:
➜ YLE: Joka viides suomalainen kärsii siitä: A2 Yksinäisyys-ilta kysyy, miksi yksinäisyys tappaa https://yle.fi/uutiset/3-9293580
➜ HS: Kukaan ei kaivannut vainajaa, ja vasta leukamurtuma paljasti, kuka puistosta löytynyt nainen oli – Suomessa elää jopa tuhansia ihmisiä, jotka eivät ole olemassa kenellekään https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005709341.html
➜ Pupulandia: Ajatuksia yksinäisyydestä http://pupulandia.fi/2015/11/30/ajatuksia-yksinaisyydesta/
➜ Mitä vielä, Ronja Salmi?: Yksinäisyys https://open.spotify.com/episode/4oXZywbmTvCD3QvTwaA79z?si=sm4vY-fbQCW0S6YcQdGBRw
Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Tasa-arvopeli. Jep. Ootko ikinä pelannut sellaista? En mäkään ollut ennen tämän videon kuvaamista! Kuvattiin feministisen räppiduo Sofan kanssa mun tubekanavalle Karjuhaaste, jonka aiheena oli tasa-arvopeli. Kyseinen sanaselityspeli löytyi Lapin letkan verkkosivuilta ja selitettävät sanat löytyvät täältä.
TASA-ARVOPELI JA SÄÄNNÖT
Lapin letkan sivuilta löytyvissä säännöissä sanaselityspeliä kuvaillaan näin: “Tasa-arvopelin tarkoitus on herätellä pohtimaan tasa-arvoon liittyviä asioita ja auttaa havaitsemaan sukupuoleen liitettäviä asenteita ja stereotypioita. Tavoitteena on ennen kaikkea ruokkia pelaajien omaa ajattelua ja oivaltamista.” Säännöt ovat siis simppelit ja helppo oppia – kukapa meistä ei olisi edes joskus kokeillut pelata Aliasta tai muuta sananselityspeliä!
TASA-ARVOPELI – MITEN MENI NOIN NIINKU OMASTA MIELESTÄ?
Meitsi eli Kalenterikarju ja Sofa pelattiin peliä hieman ehkä omilla säännöillämme (mä en oo pelannut niin pitkään aikaan selityspelejä, etten ollut ihan varma, kummalle piste tulee – meidän versiossa annettiin piste aina sille joukkueelle, joka arvasi sanan) – ainakin mun videon kommenttikenttään tuli vähän kritiikkiä asiasta ahahhaha 😅😅😅 Omia huomioita pelistä oli ainakin se, että on kiinnostavaa, miten stereotyyppisesti itsekin saattaa yrittää tiettyjä sanoja selittää tai arvata – peli toimii siksi erinomaisena oman ajattelun virittäjänä eriarvoisuuden, valta-asemien, mies- ja naisoletettujen, cis-heteroiden, naisjohtajien ja ties minkä muiden maailmaan. Kieli rakentaa maailmaa ja sen vuoksi on tärkeää vähentää eriarvoisuutta ja syrjintää ja edistää tasa-arvoa jokapäiväisellä puheella ja luoda myös sitä kautta sosiaalisesti kestävämpää arkea. YK:n puhuu kestävästä sosiaalisesta kehityksestä sivuillaan näin: “Globaaleja haasteita sosiaalisen kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin toteutumiselle ovat erityisesti väestönkasvu, köyhyys ja eriarvoisuus. Myös sukupuolten välinen epätasa-arvo, koulutuksen järjestäminen ja terveydenhuollon turvaaminen ovat maailmanlaajuisia haasteita, jotka vaativat ponnistuksia niin yksittäisiltä valtioilta kuin koko kansainväliseltä yhteisöltäkin.” Vähennetään siis yhdessä epätasa-arvoa myös jokapäiväisen höpötyksen tasolla eiks niin?
Mitä arvelet millainen skaba tästä sukiutui? Entä ootsä pelannut tätä peliä? Kerro kommentteihin! 😇
SOFA
➜ SOFAN INSTAGRAM: https://www.instagram.com/sofaofficial/
➜ PUOLUKOITA EP: https://open.spotify.com/album/3625KLRei2zezhlNXAjClZ?si=XZzPRVCvRm2IqEkjn58AeA
TRANSLAKI:
➜ Translaki.fi: https://www.translaki.fi/
➜ Amnesty: https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/itsemaaraamisoikeus-sukupuoleen/
Sä oot tärkeä.
💙#Kalenterikarju
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA MUA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Teinisanat. Huomaat olevasi virallisesti wanha, kun katukuvassa ja internetsissä näkemäsi ja kuulemasi sanat merkitsevät sinulle yhtä paljon kuin hieroglyfit Rosettan kivessä. Ennen muodikkaina pitämäsi coolit termit kuten viilee, pähee, boussi ja verbit kuten bostailla, bommata, surffata netissä, skismailla ja bleidata eivät näytä näköjään nekään sytyttävän minkäänlaista lamppua ET:n päässä. Lause “Kilauta mulle killeri, ku oot siin pleissis” synnyttää lähinnä kiusallisen hiljaisuuden [insert cricket chirp]. Kyllä, välillenne on revennyt railo, sukupolvien välinen kuilu. Seuraavat nykyteinin termit eli teinisanat on hyvä ottaa halsteriin, mutta muista hyvä aikuinen ihminen, että älä missään tapauksessa käytä näitä alle listattuja sanoja. Ikinä. Oikeesti.
TEINISANAT, JOITA AIKUINEN IHMINEN EI VAAN VOI KÄYTTÄÄ
1. GOALS
Jokin asia tai ihminen on goals eli tavoittelemisen arvoinen tai kuin unelma. Esim. “Vähänkö goals noi sun uudet hiukset!” tai “Ryan Gosling on kyl niin goals“. Odotan sitä hetkeä, kun termi kääntyy suomalaisittain maaleiksi. Esim. “Sun uudet kengät on niin maalit.” Naksauta yllä oleva tubevideo pyörimään ja katso miten supersuosittu tubettaja Deata reagoi, kun kehun hänen kenkiään.
2. WÖRTTI
Kysymyslauseen “Onks wörtti?” voisi kääntää aikuiseksi “Kannattaako tehdä?“. HUOM! Muista olla sekoittamatta sanojen nörtti, nortti ja körtti kanssa.
3. MÄIJÄ
Mäijä on lyhenne sanoista meidän äijä. Samantyyppinen lyhennys siis kuin mauto eli mopoauto. En ole itse kuullut livenä sanaa ikinä käytettävän ja kyllä, tähän sisältyy implisiittisesti toive: ethän käytä jatkossa sinäkään.
4. NÄLÄ
Lisää lyhennekieltä tarjoaa No älä eli nälä. Esim. “Vitsit Markus oli eilen gänäs” “Nälä! Oisit nähny ku se byyttas Jennin kengille“.
5. LIT
Jokin juttu on lit, kun se on hiton siistiä, päräyttävää ja mahtavaa. Jos haluat saada omalta teiniltäsi pahaa silmää, voit käyttää julkisesti tavatessasi murkkusi ystävän esimerkiksi lauseessa: “Hei [insert lapsesi ystävän nimi]. Mitä sun äidille kuuluu? Noi sun uudet Addut muuten tosi lit buliflame swägädägä mäster.” Tämän lauseen jälkeen on turha odottaa, että näkisit lapsesi kavereita kodissanne enää koskaan (lue: toimiva karkote). Älä pliis kuitenkaan käytä. Ikinä. Jos varoituksista huolimatta haluat silti olla lapsesi silmissä friikki, voit liittyä sirkukseen ja lukea mun oudoista tavoista tästä artikkelista.
MITKÄ YLLÄ LUETELLUISTA TEINISANOISTA OLIVAT TUTTUJA? MITKÄ TEINISANAT JÄIVÄT UUPUMAAN? KIRJOITA KOMMENTTIKENTTÄÄN!
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA MUA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
Oudot tavat. Jokaisella meillä on outoja tapoja. Kyllä, minullakin. Useita. Omia outouksia on tosin välillä vaikeakin hahmottaa, koska niitä ei oikeastaan itse pidä kovinkaan erikoisina – ainakaan ennen kuin joku ulkopuolinen niistä hienovaraisesti huomauttaa. Kun aloin pohtia omia pikku friikkeyksiäni, sain lopulta listattua kymmenen erilaista poikkeamaa, jotka löytyvät myös 10 outoa tapaa Youtube-videoltani.
KALENTERIKARJUN 10 OUTOA TAPAA
1. PYYDÄN ANTEEKSI AINA KUN AIVASTAN
Kyllä, joka kerta. En tiedä, mistä käsittämätön tapa on peräisin. Nykyään anteeksi pyytäminen on jo refleksinomaista, mikäli aivastan. Tämä on tuottanut kummallisia katseita varsinkin kaupungilla yksin kulkiessani, kun kantomatkalla ei ole ollut yhtäkään ihmistä, jota aivasteluni olisi voinut edes etäisesti millään tasolla koskettaa.
2. SUIHKUMIETISKELY
Kuumassa suihkussa käyminen avaa sisältäni jonkinlaisen portin. Kun vesi virtaa hellästi selkään, silmät ovat kiinni ja otsalohko painettuna joko suihkun pleksiin tai viileään kaakeliin, pääsen aika ajoin jonkinlaiseen selittämättömään zenmäiseen flow-tilaan, jolloin ajatukset vain virtaavat. Toimii loistavasti luovaan ongelmanratkaisuun, joskin yritän nykyään vähentää suihkussa virumista veden säästämiseksi.
3. LAITAN JOKA ILTA YHDEN VERHON KIINNI
Tämä lähti vitsistä ja kasvoi mun ja tyttökaverin yhteiseksi vitsiksi. Yhtenä iltana laitoin epähuomiossa makuuhuoneessamme nukkumaan käydessämme vain yhden verhon kiinni. Sama toistui uudestaan parin päivän päästä, jolloin tyttökaveri naljaili, että teen näköjään nykyään asiat vain toispuoleisesti. Tätä nykyä maate mennessämme on enemmän sääntö kuin poikkeus, että minä laitan toisen verhon kiinni ja tyttökaveri toisen. Aika söpöä, mutta samalla aika friikkiä.
4. EN OSAA ISTUA SOHVALLA
Sohvalla istuminen on mahdotonta. Sen hetken jos syömme katsoessamme vaikkapa Netflixiä, voin naarata sohvapöydän viereen ja tapittaa ruutua, mutta sen jälkeen valahdankin jo lattialle. Yleensä makaan juuttimatollamme foam roller tyynynä.
5. VÄÄNTELEN KORVANLEHTIÄNI
Huomasin jo pikkuskidinä, että korvani ovat luonnottoman elastiset. Pystyn vääntelemään korviani suppuun ja ties minkämoisiin asentoihin ja yleensä yritänkin ns. tasata lämpöä, mikäli korvanlehdet ovat kylmettyneet. Outo tapa, tiedän.
6. ULKO-OVEN VARMISTAMINEN USEAAN KERTAAN
Lähteminen kotoa on mahdotonta, mikäli en testaa vähintään kolmea kertaa, että ulko-ovi on varmasti säpissä.
7. ONKO KAHVINKEITIN POIS PÄÄLTÄ?
Kahvinkeitin aiheuttaa samalla tavalla harmaita hiuksia kuin ulko-ovikin – viimeistään väliovea avatessani käyn vielä kerran tarkistamassa, että kahvinkeittimen punainen valo on naksautettu off-asentoon. Joskus olen kiivennyt rappuset takaisin kotiin pihaltammekin, kun en ole muistanut onko keitin pois päältä vai ei.
8. LYHYET KYNNET
Tämä tapa lienee jäänne niiltä ajoilta kun soitin vielä aktiivisesti selloa ja kitaraa: kaikki kynnet on vain pidettävä mahdollisimman lyhyenä.
9. JUON VASTA RUOAN JÄLKEEN
Kun syön, syön. Vasta syömisen jälkeen kulautan kurkkuun ruokajuoman. Yläasteen historian opettajamme kertoi, ettei hampurilaisateriassa kylläisyyden tunnetta herätä burgeri saati ranskalaiset, vaan se iso juoma, joka tulee aterian kyljessä. Tästä kipeästä huomiosta jäi mulle selkeästi elinikäiset traumat eli ensin syödään ja sitten juodaan, jos vatsassa on vielä tilaa.
10. KIRJOJEN JA LEHTIEN HAISTELEMINEN
En tiedä mitään parempaa hajua kuin tuoreen painotuotteen hajun! Kun olen kirjakaupassa, antikvariaatissa tai kirjastossa, on pakollista haistaa ainakin kerran kirjaa tai lehteä.
MITKÄ OVAT SUN OUDOT TAVAT? KIRJOITA KOMMENTTIKENTTÄÄN!
****
TILAA MUN KANAVA YOUTUBESSA
SEURAA MUA TWITTERISSÄ JA INSTAGRAMISSA
KIINNOSTAAKO YHTEISTYÖ? OTA YHTEYTTÄ: kalenterikarju@gmail.com
25 huolestuttavaa merkkiä, joista tiedät olevasi (melkein) aikuinen
tammikuu 4, 2018Täytin elokuun puolivälissä 27 vuotta. Kirjoitin pitkän ja vakavahenkisen tekstin ihmisen kehitystehtävistä, elämänkaarifilosofiasta ja siitä kuinka olla tyytyväinen omaan ikäänsä. Oli sitaattia Daniel J. Levinsonilta ja what so not. Ahisti. Painoin delete. Pohdin työkaverini Mikko Aarnen konseptoimaa Aikuiset ystäväni -kirjaa (hirvee kirja, älkää ostako), jota on myyty ainakin noin 3 miljardia kappaletta ja päätin postata opuksesta vaikuttuneena oman näkemykseni asioista, joista huomaat olevasi aikuinen. Tai minä huomasin olevani aikuinen. Tai jotain. Anyveisseli, tässä 25 kohtaa, jotka EIVÄT PERUSTU MILLÄÄN LAILLA omiin kokemukseeni. Kaverin puolesta lähinnä kirjottelin nää. Silleen. Jooh.
25 HUOLESTUTTAVAA MERKKIÄ, JOISTA TIEDÄT OLEVASI (MELKEIN) AIKUINEN
1. Olet valmistunut koulusta. Huraa! Vuosikausien opiskelemisen jälkeen sinulta löytyy naftaliinista tutkintotodistus, jolla et tee mitään, koska olet ymmärtänyt jo toisena opiskeluvuotenasi, ettei sinusta nyt vain yksinkertaisesti tule sitä saatanan kuvaamataidon opettajaa. No fucking way. Takataskustasi pullottaa myös kulttuurituottajan paperit, joilla et tee mitään, sillä et tee töitä myöskään tapahtumatuotannon parissa. Mutta hei. Opiskelu kannattaa aina ja silleesti.
2. Olet itsenäinen. Aikuisuuteen kuuluu itsenäisyys. Itsenäisyys tarkoittaa vastuuta ja vastuu tarkoittaa velvollisuuksia. Sinä olet velvollisuuksia kaihtamaton, vastuullinen ja itsenäinen aikuinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että äitisi sijaan pyykkisi pesee nykyään tyttöystäväsi.
3. Olet taloudellisesti riippumaton. Toisin sanoen se äsken mainittu tyttöystäväsi maksoi juuri sekä Virosta tuodun design-sohvan, uuden pesukoneen että Lundian kirjahyllyn (joista viimeksi mainittu on paituvei täynnä lähinnä sinun fantasia- ja nuortenkirjojasi).
4. Olet pitkäaikaisessa parisuhteessa. Kuka miltei 3-kymppinen kreikkalaista leivosta muistuttava riski jätkä nyt hei ihan aikuisten oikeesti jaksaisi lähteä segoilemaan viikonloppuisin jonnekin hiton Biiffiin joidenkin hiton 18-vuotiaiden vapaiden ja villien sinkkutyttöjen kanssa? NIIMPÄ! Sitä vähän minäkin. (PS. Eihän pitkäaikainen ja onnellinen ole synonyymejä? Hyvä, kuhan tarkistin!!!)
5. Teet mitä lupaat, sanot mitä tarkoitat. Jotain tällaista luit Helsingin Sanomista. Se on siis se supertärkeä aikuisten lehti, jota iskäkin lukee. (PS. Kirjoita toi lehden nimi muistiin varmuudeks). Vai oliko se sittenkin jonkun seuraamasi henkilön quote Instagramissa? Oli miten oli. Hashtag tärkee.
6. Petaat sängyn joka aamu. Et tiedä miten sängyn petaaminen liittyy aikuisuuteen, mutta niin se nyt vain on, koska tyttökaveri sanoi niin ja se mitä tyttökaveri sanoo, on aikuista ja järkevää. Tai ainakin todennäköisesti aikuisempaa ja järkevämpää kuin mitä sinä sanot.
7. Aikuiskodistasi ei löydy IKEA-kalusteita. Hyi, Ikea. Hyi. Ikean kalusteista hankkiuduit luonnollisestikin eroon heti opiskelujen loputtua. Paitsi kirjoituspöydästä, keittiönpöydästä, sohvasta, parvisängystä ja kirjahyllystä. Ja olohuoneen pöydästä, mutta se on niin pieni ja maksoi vain 5€, joten sitä ei lasketa.
8. Sinulla on tili Facebookissa. Samoin aktiivisimmalla FB-ystävälläsi, joka on 60-vuotias äitisi. Äiti kommentoi jokaiseen postaukseesi kaikkea tosi noloa ja puhuttelee sinua vieläpä laspuuden lempinimelläsi Mitskuliini. Tai siis jos nimesi olisi Mikko niin hän saattaisi puhutella sinua Mitskuliinina. Kompensoit Facebookin käyttöäsi kuvaamalla nuorten suosimaan Youtube-palveluun videoita kuten What’s in your bag? ft. Sita Salminen.
9. Menet arkisin nukkumaan klo 22.00. Tai oikeammin haaveilet siitä, että pääsisit nukkumaan klo 22.00 arkisin. Vieläpä täysin vapaaehtoisesti. (Haaveilet myös omasta keinutuolista, mutta siitä nyt et kehtaa kertoa kenellekään. Tietenkään.)
10. Olet alkanut haaveilla rantalomasta Kreikassa. Mutku ne kalamata-oliivit on niinku tosi hyviä!
11. Näet ystäviäsi ainoastaan ruoan merkeissä. Ystävien kanssa yhteiset aamiaiset, brunssit, lounaat ja illalliset ovat parasta mitä tiedät. Koska et ole juonut alkoholia reiluun seitsemään vuoteen, on ystäväpiirisi kutistunut kalpeaksi pikkiriikkiseksi rusinaksi eli pieneksi piiriksi ihmisiä, jotka kestävät sinua jostakin kumman syystä selvinkin päin. Sinun kanssasi aikaa viettäessään he kuitenkin mielellään tunkevat suunsa täyteen ruokaa, jottei heidän tarvitsisi sanoa sinulle mitään ja jotta sinunkin äänesi pysyisi mahdollisimman suuren osan ajasta mahdollisimman tehokkaasti muussa kuin puhekäytössä.
12. Käytät vitamiineja. Olet ainakin joskus maistanut c-vitamiinia. Maistaminen lasketaan käyttämiseksi.
13. Keittiössäsi on seitsemän juustohöylää. C’mon – koskaan ei voi tietää, onko kuusi niistä likaisena samaan aikaan!
14. Harrastat liikuntaa säännöllisesti. Hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin. (“Laittaa rahaa pankkiin” on lempisanontasi. Kuvaava! Ja NIIIIN hauska! Hehe!!)
15. Otat huomioon muut ihmiset. Toisin sanoen mietit mitä muut ajattelevat sinusta. Jos et mieti mitä muut ajattelevat sinusta, mietit sitä, miksi muut eivät ajattele sinua.
16. Hoidat asiasi ajallaan. Deadlinea edeltävänä iltana klo 23.59 ON TODELLAKIN ajallaan.
17. Puhut sujuvasti nuorisoa. Hoet työpaikallasi tämän päivän kuumimpia hotteja sanontoja kuten “ässendaalia” ja “anyveisseli”. Pomosi teini-ikäinen tytär ei ymmärrä sanaakaan mitä selität sinne Snackchatiin, jota hän ja hänen niin ikään teini-ikäiset kaverinsa seuraavat siksi, että vaikutat täysin urpolta muinaisjäänteeltä, vaikka itse luulet, että he pitävät sinua vähintäänkin yoloswägimegacoolina. Puhut myös nuorista silleen hupsusti “nuorisolaisina”. Hehe!
18. Huomauttelet töissä nuoremmille työkavereille siisteydestä. Siis herrajumala onhan se nyt kaikkien vastuulla, että ne kahvikupit menevät sinne pesukoneeseen!
19. Otat yöbussin sijaan taksin. Muistat muutamia kertoja, kun olet kävellyt esimerkiksi klo 04.00 Rautatientorilta Herttoniemeen, käynyt samalla uimassa siitä A-lehtien talon kohdalta ja kotiin päästyäsi paistanut kokonaisen paketin nakkeja ja 12 munaa yöruoaksi (lue: joskus edellisessä elämässä).
20. Et enää sisusta kotiasi roskalavalta löytyneillä tavaroilla. Sen sijaan kannat roskalavalöydöt suoraan mancaveesi eli studiolle. Studio on 10m2 kokoinen vuokrakoppi, jossa kolvaat piuhoja ja säilytät 3-kielistä kitaraasi.
21. Sinulla on ajokortti. No siis olisi jos haluaisit. Mahdollisuus ajaa ajokortti on käytännössä sama kuin jos olisi ajokortti eli sinulla on ajokortti. Ihan noin niinku teoriassa ja käytännössä.
22. Teet ruokaa pakastimeen, marjastat ja hilloat. Suurin yksittäinen syy siihen, miksi muutitte tyttökaverisi kanssa Kampista lähiöön oli se, että tästä talosta löytyy talouskellari. Ässendaalia!
23. Pukeudut ikäisesi näköisesti. Hankit viime kesänä kukikkaat verkkarit sekä Vansin lippalakin, jossa on Yodan kuvia ja joka sinulla on päässäsi lähes joka päivä lähes joka paikassa. Kun vanhempasi, veljesi sekä hänen tyttöystävänsä saapuivat juhlistamaan 27-vuotissyntymäpäiviäsi, murruit ryhmäpaineen alla ja vaihdoit verkkarit ja t-paidan pukuun.
24. Olet alkanut haaveilla koirasta ja lapsesta. Lähinnä siksi, että kummallekin voisi opettaa kaikkia just siistejä temppuja.
25. Musiikkiblogisi on muuttunut lifestyle-blogiksi. Spotify TOP50-lista kuulostaa hirvittävältä metakalta. Nykymetakkamusiikin sijaan rentoudut maaten piikkimaton kanssa sillä Virosta ostetulla design-sohvalla nauttien samalla lasin alkoholitonta punaviiniä ja kuunnellen Jari Sarasvuon podcastia Yle Puheelta. Luonnostelet blogitekstiä kiinnostavimmista suomalaisista podcasteista ja lehteröit samalla iPadilta nuoruuden typeryyksiäsi kuten sitä hölmöä Pää kii -bändin vinyyli-EP:stä kirjoittamaasi sepustusta. Onneksi niistä ajoista on päästy kauas. Hyvä sinä! Adulthood – ten points!
MILLAISIA AIKUISMERKKEJÄ PYSTYT POIMIMAAN OMASTA ELÄMÄSTÄSI? KERRO KOMMENTTIBOKSIIN!