Kirjat

Anna lapsillesi kieli – ääneen lukemisen tärkeydestä

18.10.2016
Noita Pomperipossa joka sai pitkän nenän, Tunnista 25 lintua ja Pikku veturin vauhdikas päivä

Yhteistyössä McDonald’s

Jos on laisinkaan seurannut Kalenterikarjun vanhaa blogia tai tekemisiäni sosiaalisessa mediassa, tietää varmasti sen, kuinka paljon arvostan ja rakastan lukemista ja hyviä kirjoja. Varsinkin kuluvan vuoden aikana olen tehnyt itsekin töitä sen eteen, että varsinkin nuoret pojat ja kundit tarttuisivat enemmän kirjoihin. (Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin täällä ja täällä.)

Olinkin todella innostunut, kun kuulin McDonald’s-ravintoloiden Nordic Books -kampanjasta. Kampanja-aikana (7.10.-3.11.2016) jaetaan lasten Happy Meal -aterioiden yhteydessä lelujen sijaan oheistuotteina pohjoismaisten huippukirjailijoiden lastenkirjoja kaikissa Pohjoismaiden McDonald’s-ravintoloissa. Lue lisää kampanjasta täältä. Kampanjassa ehdottomasti hienointa on mielestäni se, että se saavuttaa sellaisiakin perheitä, joissa kirjat eivät muuten ole läsnä joka päiväisessä arjessa.

Tämä kyseinen yhteistyö lukuharrastuksen hyväksi aloitettiin vuonna 2001 Ruotsissa otsikolla ”Anna lapsillesi kieli” (Ge dina barn ett språk), ja tuloksena on ollut tähän mennessä 18,5 miljoonaa lastenkirjaa. Tänä vuonna kampanjassa on kahdeksan lastenkirjaa: Tor Åge Bringsvaedin Kun molempia alkaa suututtaa…, Ib Spang Olseinin Pikku-Veturin vauhdikas päivä, Hannu Hirvosen Krokotiili hiihtää kevääseen, Björn Bergenholtzin Tunnista 25 lintua, Anna Bengtssonin Kumi-Liisa löytää kotiin, Ulf Nilssonin Oma pikku apinani, Jan Lööfin Kalle viidakossa ja Falstaff Fakirin Noita Pomperipossa, joka sai pitkän nenän.

Pikku veturin vauhdikas päivä

ÄÄNEEN LUKEMISEN TÄRKEYDESTÄ

Miksi sitten lapsen kanssa lukeminen kannattaa? Lasten ja nuorten kirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen kertoi muutama viikko sitten YLE:n haastattelussa, että vanhempien käsitys lapsille ääneen lukemisen tärkeydestä on hapristunut. Jutun mukaan tällä hetkellä vain neljäsosa vanhemmista lukee lapsilleen ääneen päivittäin. Tuskinpa kukaan vähättelee lapselle ja yhdessä lukemisen tärkeyttä, vaikka ylevän tavoitteen konkreettisiksi teoiksi asti vieminen kiireisen arjen keskellä on kenelle tahansa haastava tehtävä.

Yhdessä lukemisesta ja lapselle lukemisesta on kutenkin useita hyötyjä. Lukeminen kannattaa siksi, että läheisen aikuisen esimerkki lukijana on suuri. Kun lapsi näkee vanhempansa (tai minun tapauksessani kummisedän) lukevan, hän saa kokemuksen, että lukeminen on elimellinen osa elämää. Ääneen lukeminen taas kehittää lasta, viihdyttää aikuista ja edesauttaa perheen hyvinvointia. Lukeminen kehittää kielellisiä ja puheellisia valmiuksia. Se vaikuttaa ajattelun ja ymmärtävän lukutaidon kehittymiseen. Lukeminen tukee vuorovaikutustaitoja ja lukemisen kautta oppii toisista ihmisistä, historiasta ja kulttuureista. Havahduttava tieto on Heikkilä-Halttusenkin jutussa mainitsema vähäisen lukemisen ja syrjäytymisen välinen yhteys.

 

Lasten ja nuorten lukeminen on ollut tänä vuonna erityisen paljon otsikoissa, mikä on mielestäni vain ja ainoastaan hyvä asia. Vasta viime viikolla Helsingin Sanomatkin kirjoitti jutun Eikö lapsesi kiinnostu kirjoista? Suosittu lastenkirjailija ja neljä muuta asiantuntijaa paljastavat, kuinka houkutella lapsi lukemaan. Mielestäni ikinä ei voi tarpeeksi alleviivata lukemiseen innostamisen tärkeintä kivijalkaa: sitä, että lapselle luetaan kotona. Sokkeli täydentyy toimivaksi kolmijalaksi, kun lapsi saa kannustusta lukemiseen myös koulussa ja kirjastossa, jonne on hyvä lähteä tutustumaan yhdessä.

Meillä Suomessa paperinen kirja on edelleen ykkönen, ja Lukukeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan ”perinteisiä kirjoja käyttäneet lukivat keskimäärin lähes viisi kirjaa, kun sähköisten kirjojen määrä taas jäi alle neljään” kuten HS asian tiivisti elokuisessa uutisoinnissaan. Itse olen sitä mieltä, että lukemisen alustalla itsessään ei ole niinkään väliä – kunhan lukuhetket ovat keskeytyksetöntä yhteistä aikaa, jota ei ole häiritsemässä notifikaatioiden napsuminen Facebookiin tai muu multitaskaaminen.

Noita Pomperpossa joka sai pitkän nenän

 

TAVOITTEENA SAADA KUMMIPOJASTA INTOHIMOINEN LUKIJA

Itselläni ei lapsia vielä ole, mutta pikkiriikkistä tuntumaa kasvatukselliseen ja lapsenhoidolliseen vastuuseen on otettu tyttökaverin siskon 4-vuotiaan pojan eli kummipoikani kanssa. Olen sitä mieltä, että vanhempien lisäksi jokaisen kasvavan lapsen ja nuoren lähipiiriin kuuluvan aikuisen on kannettava kekoon oma – jos ei nyt aivan kasvatuksellinen – niin sivistävä kortensa. Omaksi korrekseni on valikoitunut omasta mielestäni lukuinnon ja -harrastuksen edistäminen.

Kun kummipoika syntyi, ensimmäinen hänelle ostamani lahja oli itse asiassa eräs omista lempilastenkirjoistani. Totta kai tiesin jo silloin, ettei kyseistä kirjaa lueta vielä vuosikausiin. Kyse oli pikemminkin symbolisesta eleestä; oma äitini osti minulle kirjan, kun synnyin ja tämä oli ajatus vietynä teoksi saakka – siirtää lukemisen soihtua eteenpäin ja antaa samalla lupaus yhteisistä tulevista lukuhetkistä. (Toisekseen kyseessä on tietenkin aivan mahtava kirja, jonka lukemista kummipojan kanssa odotan jo innolla!)

Tähän postaukseen nostoiksi valitsin kampanjan kirjoista kolme, joiden uskon uppoavan parhaiten kummipojalleni. Kummipoikani on erityisen kiinnostunut valaista ja autoista, mutta oikeastaan kaikki eläimiin ja erilaisiin kulkupeleihin liittyvät kirjat ovat mieleen. Ib Spang Olsenin Pikku veturin vauhdikas päivä pohjautuu Olsenin ja 2-vuotiaan Tune-pojan välisiin keskusteluihin. Kertoman mukaan Tune oli seissyt kesälomalla päivittäin rautatien yli kulkevalla jalankulkusillalla ja katsellut ohi ajavia junia. Tuloksena on mukaansa tempaava tarina sopivan rosoisella kuvituksella. Björn Bergenholtzin Tunnista 25 lintua on tässä kiireisessä ajassa eläville aikuisillekin oiva muistutus siitä kuinka varis ja harakka tai sinitiainen ja talitiainen eroavat toisistaan. Viimeisenä muttei vähäisimpänä satu noita Pomperipossasta ja tämän nenästä, joka kasvaa pituutta aina kun hän taikoo. Falstaff Fakirin kirja on mielikuvitusta ruokkiva ja hieman jännä (saa nähdä onko liian jännä, mutta kokeilemallahan se selviää!). En malttaisi odottaa sitä hetkeä, kun pääsemme yhdessä sohvalle lukemaan yhdessä!

Tunnista 25 lintua

McDonald’s-ravintoloista saatavilla pohjoismaisia lastenkirjoja 7.10.–3.11. Happy Meal -aterian yhteydessä. Tämän postauksen kirjoista Noita Pomperipossa, joka sai pitkän nenän ja Tunnista 25 lintua saatavilla 17.10.–20.10. Kirjoja on kahdeksan erilaista ja ne ovat myynnissä myös erikseen, jolloin ne maksavat noin 2 euroa. Saatavana sekä suomeksi että ruotsiksi.

mcdonalds_sponsoribanneri2


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply